Italien
Italien
Italien
Vinturer
Vinturer
Vinturer
GourmetTravel
GourmetTravel
GourmetTravel
HEM / Dricka Vin
Alla viner bör serveras vid en viss temperatur. Som varierar beroende av vilken typ av vin det är fråga om. Och temperaturen på vinet påverkar även den som dricker vinet. Personen får då en annan uppfattning om smaken.
Om temperaturen är fel så ändras balansen. Liksom förhållandet mellan upplevelsen av sött, surt och bittert.
Temp oC |
Vin |
6 - 8 |
Torra och vita mosserande |
8 -10 |
Unga, fruktiga och torra vita |
10 - 12 |
Torra, vita och rosé |
12 - 14 |
Lagrade vita |
14 -16 |
Fruktiga röda |
16 - 18 |
Eleganta röda |
18 - 20 |
Röda lagrade under många år |
En sommeliers huvuduppgift är att föreslå det vin som passar bäst till en viss maträtt. Med rätt vin så uppskattas maten mer.
Ett vinglas är uppbyggt av fot, stjälk och kupa. Du håller i stjälken eller foten när du dricker. Då undviker du att föra över värme från kroppen till vinet i glaset.
Kupan är ofta snävare upptill. Då koncentreras vinets aromer och de känns mer tydligt när du luktar på vinet.
Ofta dricker du vin ur glas gjorda av glas. Finare vinglas är i regel tillverkade av kristallglas.
Hur du upplever av dofter och smaker på vinet påverkas av hur vinglaset är utformat. Det finns därför många varianter av vinglas som passar för olika viner.
Ett antal producenter av vinglas saluför en mängd olika varianter. Alla är anpassade för vin av en viss druvsort eller ett visst område. Här är tre slags vinglas:
Vitt vin
Rött vin
Mousserande vin (Champange)
Glas för röda viner är ofta större än motsvarande glas för vita viner. Och glas för mousserande drycker är olika jämfört med andra typer av vinglas.
Använd glas som passar till vinet som du vill dricka. Annars kanske upplevelsen inte alls blir vad du ser fram emot.
1. Glaset får aldrig fyllas till toppen
2. Fyll högst 2/3 eller hälften av glaset för unga viner
3. Fyll 1/4 eller 1/3 av glaset för för medelålders röda viner
4. Fyll 1/6 eller 1/7 av glaset för för äldre röda viner
5. Fyll 4/5 av glaset för för mousserande vin
1. Tvätta glaset för hand med varmt vatten utan rengöringsmedel
2. Använd i vissa fall tvål
3. Torka glaset med en trasa
4. Sätt glaset i ett rent skåp
5. Torka glaset med en duk innan det används