Italien
Italien
Italien
Vinturer
Vinturer
Vinturer
GourmetTravel
GourmetTravel
GourmetTravel
HEM / Piemonte Vingård Italien Landskap / Manuel Marinacci
Vingården Manuel Marinacci ligger i orten S. Rocco Seno D'Elvio i kända Barbaresco i Piemonte.
Manuel Marinacci äger fyra ha av en brant sluttning där han odlar druvor Nebbiolo, Barbera och Dolcetto. Området ligger precis på gränsen till DOCG Barbaresco och Dolcetto.
- Dolcettovin dricks ungt och passar bra till vanlig mat. Vin på Barbera d’Alba dricks också ungt. Görs vinet bra och är tillräckligt fruktigt, kan det även bli komplext med tiden, säger Manuel.
Han gillar Barbera mycket. - Det är ett perfekt vin mitt i veckan och utmärkt när man lagar kvällsmat eller bara har det mysigt. Hans Barbera ’12 är jättegott, tycker många.
Manuel lagrar Dolcetto i tankar av cement under tio månader innan buteljering. Barbera hålls ett år i cement eller ståltank. Barbaresco (Nebbiolo) lagras tre år i stora slovenska ekfat, ett år mer än minsta lagringstid, enligt reglerna.
Ett kvalitetsvin har ofta ett sediment i flaskan, ett tecken på bra vinproduktion.
Manuel använder så lite svavel som möjligt. Hans Barbaresco ’11 har bara 60mg/l totalt av SO2 jämfört med vad EU godkänner för rödvin, 150mg/l.
Prova:
Barbaresco ´14 Rosso DOCG Nebbiolo 100%
Barbera d’Alba ´12 Rosso DOC Barbera 100%
Lange Rosso DOC Tango ´14 Nebbiolo och Freisa
Dolcetto Rosso DOC Dolcetto 100%