Italien
Italien
Italien
Vinturer
Vinturer
Vinturer
GourmetTravel
GourmetTravel
GourmetTravel
HEM / Le Macchiole
Le Macchiole ligger i Bolgheri, en liten och pittoresk medeltidsstad fem kilometer från Medelhavet.
Prova:
Paleo Rosso Toscana IGT Cabernet Franc 100%
Le Macchiole Bolgheri Rosso DOC 50%, Cabernet Franc 20%, Cabernet Sauvignon 15%, Syrah 15%
Scrio Rosso Toscana IGT Syrah 100%
Messorio Rosso Toscana IGT Merlot 100%
Paleo Bianco Toscana IGT Chardonnay 90% och Sauvignon Blanc 10%
Historien om Le Macchiolo Eugenio Campolmi startade Le Macchiolo år 1983. Hans idé var att plantera olika druvor som tidigare knappt odlats på marken i Bolgheri och genom försök få fram vilka sorter som passar bäst i den kraftiga jorden. Några år senare träffade han Luca D’Attoma, en ung lovande vinmakare. Och tillsammans kom de fram till vilka druvor som bäst förmedlar områdets karaktär. De experimenterade med druvor som Syrah och Cabernet Franc. Idag är Paleo Rosso en av Le Macchioles signaturprodukter och det består just av 100 % Cabernet Franc. Folk fick respekt för Eugenio och uttryckte beröm över områdets förnäma vinprodukter, men just när han började skörda frukten av sitt arbete avled han. Hans livskamrat Cinzia Merli tog over företaget. Hon satte en personlig prägel på Le Macchiole och skapade ett lag av vinälskare. Under de senaste tio åren har hennes viner fått internationella framgångar och rosor av kritiker över hela världen. År 2008 fick Messorio, ett vin med 100 % Merlot, betyget 100 poäng av tidskriften Wine Spectator. Något som få italienska viner nått upp till. Under ledning av Massimo Merli (bror till Cinzia) har vingården sedan 2002 följt principer för organisk produktion. Målet är att helt övergå till biodynamisk vinodling något Cinzia har följt noggrant under många år. Och Le Macchiole producerar förnärvarande biodynamiskt druvor på ett testområde av fem hektar. I vinkällaren leder Luca Rettondini arbetet. Han ser till att vinet störs så lite som möjligt och testar olika metoder att utveckla och lagra vin. Och försök med småskalig produktion av en sorts druvor från ett visst område pågår ständigt. Cinzia har omvandlat en mindre vingård på knappt 22 hektar till en företagstruktur i vilket alla deltagare har olika uppgifter och som arbetar mot ett gemensamt mål. Hela företaget stöds av ett lag av experter som låter företaget växa och producera allt bättre resultat i vinodlingarna, i vinkällaren och även på marknaden. Nyckeln till framgången för Le Macchiole är: Personal och vinodlingar. - Den del av året som jag gillar mest är skördetiden. När vi plockar druvor så planerar vi nästa års skörd. Vi tänker på vilka förbättringar vi kan göra, beslutar om vad som kan ändras och hur vi ska rensa vingården under vintern, säger Cinzia med ett leende. Bolgheri är idag ett Italiens viktigaste produktionsområden för vin. Där är Le Macchiole en av de mindre producenterna och som genom passion och beslutsamhet gjort viner från Bolgheri berömt över hela jordklotet. Idag är Le Macchioles viner kända över hela världen och säljs i 49 länder: 70 % av all produktion går på export. Le Macchiole marknadsför fem viner: Paleo Rosso, Messorio, Scrio, Bolgheri Rosso och Paleo Bianco.