Italien
Italien
Italien
Vinturer
Vinturer
Vinturer
GourmetTravel
GourmetTravel
GourmetTravel
En viktig faktor är näring. Medelhavsdieten är mycket populär i Ogliastra och den visar sig ha många hälsofördelar. Människor i den här regionen äter mycket färsk frukt och grönsaker, baljväxter, nötter och fullkorn. Och konsumtion av kött och mejeriprodukter är relativt låg. Ogliastra är också mycket berömt för sin högkvalitativa olivolja, rik på enkelomättade fetter, en stor fördel för hjärtat.
En annan viktig omständighet är den aktiva livsstilen hos människorna som bor i Ogliastra. De flesta i regionen har fysiska jobb, som bönder eller herdar, en fysisk aktivitet är en del av deras dagliga liv. Och i området produceras vin av hög kvalitet.
Slutligen har folk i Ogliastra en stark känsla av gemenskap, med betoning på familj. För människorna i regionen har grundläggande sociala relationer som spelar en viktig roll för deras allmänna välbefinnande.
Utforska kusten och inlandet med utflykter på elcyklar eller långa promenader, fördjupa dig i orörd natur. Smaka på den typiska sardiska maten gjord på äkta råvaror och autentiska smaker och njut av äventyret med friluftsliv. Besök byarna i den blå zonen, var och en med sin egen kultur och tradition, och upptäck den naturskatt som denna region har att erbjuda. Orter som Arzana, Lanusei, Ilbono och Urzulei.
Den exceptionella livslängden hos befolkningen i blå zonen är en ytterligare anledning till att komma hit och upptäcka detta sardiska underverk. Få en oförglömlig upplevelse i Ogliastra Blå Zon.
Att upptäcka och smaka på de bästa typiska rätterna i Ogliastra är en extraordinär kulinarisk upplevelse som gör att du kan fördjupa dig i det lokala kökets rikedom och äkthet. Ogliastra har en gastronomisk tradition som är rik på genuina smaker och färska ingredienser, som kommer från land och hav.
Köket i Ogliastra kännetecknas av en unik blandning av smaker och kulinariska influenser, som återspeglar regionens historia och kultur. Från färska fiskbaserade rätter, som fisksoppa och grillade skaldjur, till köttbaserade rätter, som stekt lamm och sardisk spädgris, där varje tugga en resa in i smak och tradition.
Tack vare sitt privilegierade läge mellan hav och berg erbjuder Ogliastra ett brett utbud av färska och lokala ingredienser som används för att tillaga typiska rätter från regionen. Från osten pecorino från får som betar fritt, till vilda aromatiska örter, varje ingrediens bidrar till att skapa genuina och välsmakande rätter som tillfredsställer även de mest krävande smaklökarna.
Bland de typiska rätter som du måste prova under ditt besök i Ogliastra finns culurgiones, ravioli fylld med potatis, ost och mynta, kryddad med färska tomater och pecorino; spettstekt spädgris, långsamt kokt och smaksatt med vilda örter; och brödet carasau, tunt och krispigt, perfekt att ackompanjera med lokala ostar och charkuterier.
Det ogliastra-köket är en gammal tradition som måste bevaras och förbättras. Med det växande fokuset på lokala produkter och traditionella rätter är fler och fler restauranger och agriturismer i regionen engagerade i att erbjuda autentiska kvalitetsrätter, vilket garanterar en oförglömlig matupplevelse för besökarna.
"Du ser alltid ett glas av vinet Cannonau på bordet", säger en äldre 102 årig man i byn.
Prova vin av druvan Cannonau i Jerzu
Njut av typiska rätter och lokala viner i Ogliastra på östra Sardinien
Vackra vyer kring Sardinien
Njut av havet vid Sardinien